Sexting: wat zijn de privacyrisico’s

Hoewel sexting op zich niet gevaarlijk of verkeerd is, is het niet helemaal zonder risico. De kans bestaat immers dat de sext bij mensen terecht komt voor wie deze niet is bedoeld. En soms heeft dat zware gevolgen. Onthoud dat je zelf de controle verliest over een sext eens de foto of het bericht is verstuurd. Deze kan dan bij om het even wie terecht komen. Een sext kan om verschillende redenen doorgestuurd worden: gewoon om interessant te zijn, uit jaloezie of wraak,… Maar het kan ook gewoon ondoordacht zijn van diegene die de sext heeft ontvangen en dus zonder kwade bedoelingen. Hoe dan ook, de schade is helaas wel even groot. Het verhaal van Charlotte  illustreert dit.

Tip: Praat er over!

Wanneer je met jongeren over sexting praat, is het belangrijk de (positieve) rol die sexting in hun leefwereld kan spelen, te respecteren. Sexting kan bijvoorbeeld een vorm van flirten zijn als een stap in het vormen van een intieme relatie.

Wist je dat

Wist je dat het uitwisselen van seksueel getint beeldmateriaal geen recent fenomeen is? Voor het digitale tijdperk gebeurde dit bijvoorbeeld via polaroidcamera’s. Anders dan vroeger is het risico op ongewenste verspreiding van een sext, via digitale beelden en het internet, veel groter.