Lesmateriaal

Privacy online

1. Lespakket Net op 't net - 3de graad basisonderwijs

Welke foto’s zet ik op internet, aan wie geef ik mijn gsm‐nummer, is het echt nodig dat die persoon mijn adres kent, waarom moet ik mijn Facebookprofiel beschermen,… ? Allemaal vragen die kinderen zich reflexmatig zouden moeten stellen. Toegegeven, het is geen evidente reactie, maar wel een die aangeleerd kan worden. En dat is precies waar dit lespakket op mikt. Het lespakket bestaat uit een inleidende les over privacy, een toneelstuk en 2 verwerkende lessen over privacy bij activiteiten online.

‘ik beslis’ heeft voor de 3de graad van het basis onderwijs een kant en klaar lespakket over Privacy online uitgewerkt.

2. Educatieve spelfiches – 1ste graad basisonderwijs

De Canadese Privacycommissie maakte enige tijd geleden leuke spelfiches voor kinderen, die al spelend enkele belangrijke tips en valkuilen van online privacy voorstellen. Met behulp van deze fiches kunnen zelfs zeer jonge kinderen al eens stilstaan bij hun internetgebruik.
De zes fiches werden licht herwerkt en vertaald naar het Nederlands door ‘ik beslis’ en zijn nu ook hier gratis te downloaden.

Recht op afbeelding

1. Lespakket Recht op afbeelding - 2de en 3de graad secundair onderwijs

Kunnen we weigeren om gefilmd te worden, kunnen we verbieden dat beeldmateriaal over ons verspreid wordt, of worden we gedwongen om mee te gaan in de hype van het online delen van beeldmateriaal?

‘ik beslis’ heeft voor de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs een kant en klaar lespakket over het Recht op afbeelding uitgewerkt

2. Wie wordt geflitst? – Educatief spelelement voor in de les

Het doel van dit educatief spelelement is om het recht op afbeelding te introduceren op een voor jongeren concrete en begrijpbare manier. Via eenvoudige buttons wordt de basis van het recht op afbeelding meteen in de praktijk toegepast. Je kan de buttonstickers (tot 100 personen) gratis bestellen via ons bestelformulier.

Aandachtspunt: dit educatief spelelement is niet bedoeld als een spel op zichzelf, maar als ondersteuning tijdens een les over het recht op afbeelding. Er bestaat een kant en klaar lespakket over dit onderwerp.

3. Folder Recht op afbeelding – Hoe zit dat?

Deze folder over het recht op afbeelding legt aan de hand van 4 concrete cases uit wat de spelregels zijn bij het nemen en verspreiden van beeldmateriaal van personen.

Je kan de folder gratis bestellen via ons bestelformulier.