E-learning

Klinken de namen Bingel of Kahoot! je bekend in de oren? Of je maakt gebruik van Smartschool om taken in te dienen, berichtjes te sturen naar een leerkracht of oefeningen te maken? Misschien heb je al eens andere programma’s op het internet gebruikt om oefeningen te maken of spelletjes te spelen in de klas? Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe dat juist zit met jouw privacy als je zo’n programma gebruikt en wat er met jouw gegevens gebeurt? Op deze pagina leggen wij je uit hoe jouw school jouw recht op privacy moet beschermen als ze gebruik maakt van een zulke programma’s!

Online leren en jouw privacy

Op dit moment zijn er op het internet veel programma’s die gebruikt kunnen worden tijdens de schooluren of als je thuis jouw huiswerk moet maken of leert voor een toets of examen. Jouw school gebruikt ongetwijfeld wel een programma met een digitale agenda om je taken en toetsen aan te kondigen, om berichten te sturen naar jouw leerkrachten of een programma om tijdens de les een quiz te spelen of een poll te houden. Of je hebt misschien al eens online oefeningen gemaakt op Bingel, Scoodle, Moodle of een andere website. Wist je ook dat deze programma’s allemaal gegevens over jou verzamelen, zoals bijvoorbeeld jouw naam, jouw e-mailadres of misschien zelfs jouw gsm-nummer? Als de school gebruik maakt van zulke programma’s op het internet moet ze kunnen garanderen dat deze programma’s jouw gegevens op een juiste manier gebruiken. Het is namelijk de taak van jouw school om jouw privacy te beschermen.

Hoe moet mijn school mijn privacy garanderen?

Jouw school moet om te beginnen kunnen uitleggen waarom het belangrijk is om een bepaald programma op het internet te gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de school om een programma te gebruiken waarin het mogelijk is vragen te stellen aan jouw leerkracht door het sturen van berichten. Of misschien vindt de school het belangrijk om online oefeningen te kunnen maken om zo te kunnen zien welke fouten je hebt gemaakt. Met deze informatie kan ze je dan  extra uitleg geven over waarop je de volgende keer kan letten als je een gelijkaardige oefening of toets maakt. De school moet steeds kunnen uitleggen welke gegevens het programma over jou verzamelt en waarom dit nodig is.

Wanneer de school een bepaald programma wil gebruiken, moet ze een programma kiezen dat het minste impact heeft op jouw privacy. Zo mag de school bijvoorbeeld geen online quiz gebruiken diejouw naam, e-mailadres en gsm-nummer vraagt. Dit mag niet omdat een programma jouw naam, e-mailadres en gsm-nummer normaal niet nodig heeft voor het spelen van de quiz. De school moet dus een online quiz gebruiken die van jou bijvoorbeeld alleen een nickname vraagt om te kunnen spelen. Voor andere programma’s kan het wel mogelijk zijn dat je jouw e-mailadres moet geven, bijvoorbeeld om je te kunnen inloggen zodat je jouw online oefeningen kan maken. In dit geval is het noodzakelijk om jouw e-mailadres te geven omdat je anders geen toegang hebt tot je oefeningen. De school moet voor alle persoonsgegevens die je aan programma’s moet geven zoals jouw naam, e-mailadres, gsm-nummer of zelfs een foto van jou, kunnen uitleggen waarom je die gegevens aan het programma moet geven. Gegevens die het programma eigenlijk niet nodig heeft om goed te werken, mogen niet door het programma gevraagd worden.

Geeft de school geen duidelijk antwoord op jouw vraag, dan kan je altijd hulp vragen aan het team van IkBeslis via jedecideikbeslis(at)apd-gba.be.