Foto's & filmpjes

Heb jij al ooit een vriend of vriendin getagd op Facebook? Of heb je ooit al een grappige foto van een klasgenoot via Snapchat verstuurd? En heb je daarvoor zijn of haar toestemming gevraagd? Nee? Dan heb je iets gedaan wat eigenlijk niet mag…

In dit themablok staat het ‘recht op afbeelding’, ook wel het ‘portretrecht’ genoemd, centraal. Kort gezegd zorgt het recht op afbeelding ervoor dat iedereen het zelf kan beslissen wat er met de foto’s en filmpjes gebeurt waar hij of zij op te zien is. Dit wil zeggen dat niemand jou zomaar mag filmen of fotograferen en dat niemand zomaar filmpjes of foto’s van jou mag delen op het internet. Andere mensen moeten jouw toestemming hiervoor vragen.

Maar hoe zit dat dan met de foto’s en filmpjes op familiefeestjes of met de foto’s en filmpjes op een scoutsfuif? En wat met foto’s van bekende personen, zoals Justin Bieber of Lionel Messi? Het antwoord op deze en vele andere vragen rond het maken, gebruiken en delen van foto’s en filmpjes komen hier aan bod.

In andere thema's