Help, mijn naaktfoto is verspreid!!!

Panikeer vooral niet! Je bent zeker en vast niet de enige jongere die ooit al eens een sexy (naakt)foto heeft doorgestuurd. Ook al stuurde je de foto door naar iemand die je dacht te kunnen vertrouwen, het is echt niet jouw fout dat de foto nu verspreid is. Het is die andere persoon die jouw vertrouwen geschonden heeft. Wist je trouwens dat het verspreiden van foto’s zonder toestemming strafbaar is?

Ik wil dit probleem zelf proberen oplossen

Niemand mag zonder jouw toestemming foto’s of filmpjes van jou doorsturen of op internet zetten. De persoon die jouw foto heeft verspreid, deed dus iets strafbaars.

  1. Vraag daarom zeker aan de persoon die jouw foto online heeft gezet om deze offline te halen en deze van zijn/haar toestel te verwijderen.
  2. Vraag ook aan je vrienden of omgeving om de foto te verwijderen als je weet dat de foto ook bij hen terecht gekomen is.
  3. Als je de daders niet kent of als ze niet willen meewerken, kun je de site contacteren waarop de foto gedeeld is.
  4. Lukt dit alles niet, dan kan je hulp zoeken bij een volwassene die je vertrouwt. Voel je jezelf hier nog niet klaar voor? Dan kan je eerst ook anoniem praten over je probleem met awel of de hulplijn van Child Focus.
  5. Je kan uiteraard ook steeds bij de politie terecht om klacht in te dienen.

Ik heb hulp nodig om dit probleem op te lossen

Het is zeker en vast een goed idee om hulp te zoeken voor jouw probleem.

Je kan hulp zoeken bij een volwassene die je vertrouwt, zoals je ouders of een leerkracht. Dit is zeker niet eenvoudig en vergt heel wat moed. Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Deze persoon zal je niet in de kou laten staan. Je staat er echt niet alleen voor!

Voel je jezelf er nog niet klaar voor om het tegen een volwassene te zeggen? Dan kan je ook eerst anoniem praten over je probleem met de hulplijn voor een veilig internet van Child Focus of met awel.

Meer informatie over het verwijderen van foto’s en filmpjes van internet vind je hier.

Awel & Child Focus

Praat anoniem over je probleem

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem.

Contacteer awel:

  • via http://www.awel.be/
  • of bel naar het nummer 102 (elke dag van 16u tot 22u, behalve op zon- en feestdagen)
  • of mail naar brievenbus@awel.be

Ook de hulplijn voor een veilig internet van Child Focus kan je bijstaan bij je problemen, en dit 24u op 24u, zelf in het weekend!

Je kan met hen contact opnemen:

Tip: Blijf rustig

Om te voorkomen dat anderen jouw foto of filmpje gaan opzoeken online vertel je jouw probleem best enkel aan mensen die je vertrouwt.