Tips om problemen te vermijden

Sexting kan best spannend zijn, maar let wel op wat je precies verstuurt en naar wie! Een (naakt)foto is zo gedeeld en dan heb je er helaas geen controle meer over. Met onderstaande tips kun je alvast de kans verkleinen dat jouw sext ongewenst gedeeld wordt.

5 tips om veilig te sexten

Zet geen foto’s op sociale media of verstuur geen foto’s via smartphone die niet door iedereen gezien mogen worden.

Omdat de foto’s en filmpjes die je verzendt doorgestuurd kunnen worden, stuur je best geen foto’s rond waarvan je niet wilt dat iedereen ze ziet. Stel je de vraag: zou ik graag hebben dat mijn oma me zo ziet? Nee? Verstuur dan de foto of het filmpje dan niet.

Reageer wanneer anderen een sext doorsturen en stuur er zelf geen door.

Een sext doorsturen waarvoor de afgebeelde persoon geen toestemming heeft gegeven is verboden (en het is ook helemaal niet cool)! Wanneer je dit doet, dan kan je met de politie in aanraking komen! Stuur dus zelf nooit een naaktfoto van een ander door, maar vertel de persoon van wie je het berichtje kreeg dat dit eigenlijk niet mag. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker het themablok over het maken en delen van foto’s en filmpjes.

Toon je seksualiteit en intimiteit voor elkaar op een andere manier.

Sexting is misschien wel spannend, maar zeker niet zonder privacy risico!

Sext altijd veilig!

Als je toch aan sexting wil doen, dan doe je dit best op een veilige manier:

  • Kom nooit herkenbaar in beeld! Zorg ervoor dat je geen seksuele foto’s of filmpjes maakt waarin mensen je kunnen herkennen. Houd je hoofd dus buiten beeld!
     
  • Doe enkel aan sexting met personen die je ook offline kent en die je kunt vertrouwen.
     
  • Maak met hen duidelijke afspraken. Een sext wordt niet doorgestuurd! Beter nog is om af te spreken dat jullie de berichtjes meteen wissen en niet bewaren.
     
  • Doe enkel aan sexting als de ander ook meedoet.

Verzend geen foto’s of filmpjes wanneer je onder druk wordt gezet, maar vraag hulp aan een volwassene.

Wist je dat: Snapchat

Wist je dat Snapchat de meest populaire app is om aan sexting te doen? Dit komt omdat Snaps na een paar seconden verdwijnen... of toch niet? Er bestaan manieren om een screenshot van je gsm-scherm te nemen… en zo blijft je foto toch bewaard!

Wist je dat: Webcam

Wist je dat ook beelden van een webcam bewaard kunnen worden? Doe dus voor de webcam geen dingen die je ook niet zou doen als je oma ze zou zien. Doe je ze toch, gebruik dan de tips op deze pagina!