Wanneer moet ik mijn eID tonen?

Bepaalde personen (bijvoorbeeld de politie) mogen jouw eID opvragen. Je moet je eID ook aanbieden wanneer het nodig is dat je identiteit wordt vastgesteld, bijvoorbeeld als je naar de gemeente gaat om een officieel document te verkrijgen. De andere overheden dan diegene die gemachtigd zijn om te eisen dat je je eID voorlegt, mogen je alleen vragen dat je je eID toont maar ze kunnen je daartoe niet verplichten.

Sommige winkels vragen je eID. Moet ik die tonen?

Je bent nooit verplicht om je eID aan een handelaar te tonen. Zij moeten in bepaalde gevallen controleren of je wel de juiste leeftijd hebt om bepaalde producten te kopen (bijvoorbeeld sigaretten, alcohol). Je mag dan je leeftijd bewijzen met andere middelen dan je eID (studentenkaart, bibliotheekkaart of je rijbewijs). 

Sommige handelaren kunnen je vragen om je eID als garantie te gebruiken maar je bent nooit verplicht om dat te aanvaarden omdat je altijd je eID moet bij hebben en dus moeten zijn jou andere garantie-oplossingen voorstellen (geldbedrag).

Het is ook mogelijk dat er een fotokopie wordt gevraagd van je eID, dit om bepaalde informatie te controleren, bijvoorbeeld in de bibliotheek om contact met je te kunnen opnemen als je een boek bent vergeten binnen te brengen. Aarzel dan niet om de informatie die niet noodzakelijk is te doorstrepen op de kopie zodat alleen de nodige informatie leesbaar is om je te kunnen contacteren.