Wat verstaan we onder toestemming?

Voorwaarden voor toestemming 

Als je zegt: “ja, ik aanvaard cookies” of “ja, deze foto mag op mijn tijdlijn verschijnen”, dan geef je toestemming. Maar, je mag altijd van mening veranderen en jouw toestemming ongedaan maken.

Dus, als iemand een foto van jou post en je vindt die foto niet leuk meer, dan kan je vragen om deze te verwijderen. Het beëindigen van de toestemming moet dus even makkelijk zijn als het geven ervan!

Wanneer mag je zelf toestemming geven?

Dit hangt af van hoe oud je bent! Zolang je geen 18 jaar oud bent hangt dit af van jouw “onderscheidingsvermogen”. Dit is een moeilijk woord om te zeggen dat je “oud en wijs genoeg” bent om sommige beslissingen alleen te nemen.

Wanneer iemand “oud en wijs genoeg” is verschilt voor iedereen, maar meestal ligt dit rond de 12 à 14 jaar. Vanaf dan kan je in sommige gevallen zelf toestemming geven. Je kan uiteraard altijd met je ouders bespreken of zij vinden dat je al voldoende “oud en wijs genoeg” bent om alleen te beslissen.

Eens je 18 jaar bent, mag je altijd volledig zelf beslissen.

Sowieso is het vaak een goed idee om het geven van toestemming te bespreken met je ouders, ook al kan je dit eigenlijk zonder hen. Een simpele foto kan namelijk grote gevolgen hebben op het internet, en je ouders kunnen je zeker helpen om moeilijke situaties te vermijden.

Wat met sociale media?

Voor sociale media gelden speciale regels. Hier kan je vanaf 13 jaar zelf kiezen om een profiel aan te maken.

Uiteraard is het nog altijd een goed idee om dit eens met je ouders te bespreken, zodat zij jou kunnen begeleiden bij je eerste stappen op sociale media!