Lesmateriaal

De nieuwe privacywet van A tot Z

Lespakket: De nieuwe privacywet van A tot Z - Secundair onderwijs

We delen vandaag alles met iedereen. Zonder dat je het weet, laat je daarbij heel wat “sporen” achter. Anderen mogen die gegevens natuurlijk niet zomaar gebruiken. In heel Europa geldt vanaf 25 mei 2018 en nieuwe Privacywet: de “Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (AVG)”. Die wet bepaalt de regels die bedrijven en overheden moeten volgen wanneer ze onze persoonlijke gegevens willen gebruiken en bepaalt de rechten die ons helpen onze persoonlijke gegevens te beschermen. Maar ken je ze al? Maak spelenderwijs kennis met de nieuwe privacyregels!

‘Ik beslis’ en mediawijs ontwikkelden een lespakket dat leerkrachten helpt om jongeren bewust te maken van wat ze allemaal delen over zichzelf.

Je kan het klasboekje en de affiche gratis bestellen via ons bestelformulier.

Ook de Mediawegwijzer “Het Privacy ABC” van Mediawijs kan als leidraad dienen bij het lespakket. Dit magazine kwam tot stand in samenwerking met ‘ik beslis’ en geeft uitleg over privacy en de AVG.

Het recht op afbeelding

1. Lespakket Recht op afbeelding - 2de en 3de graad secundair onderwijs

Kunnen we weigeren om gefilmd te worden, kunnen we verbieden dat beeldmateriaal over ons verspreid wordt, of worden we gedwongen om mee te gaan in de hype van het online delen van beeldmateriaal?

‘ik beslis’ heeft voor de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs een kant en klaar lespakket over het Recht op afbeelding uitgewerkt

2. Wie wordt geflitst? – Educatief spelelement voor in de les

Het doel van dit educatief spelelement is om het recht op afbeelding te introduceren op een voor jongeren concrete en begrijpbare manier. Via eenvoudige buttons wordt de basis van het recht op afbeelding meteen in de praktijk toegepast. Je kan de buttonstickers (tot 100 personen) gratis bestellen via ons bestelformulier.

Aandachtspunt: dit educatief spelelement is niet bedoeld als een spel op zichzelf, maar als ondersteuning tijdens een les over het recht op afbeelding. Er bestaat een kant en klaar lespakket over dit onderwerp.

3. Folder Recht op afbeelding – Hoe zit dat?

Deze folder over het recht op afbeelding legt aan de hand van 4 concrete cases uit wat de spelregels zijn bij het nemen en verspreiden van beeldmateriaal van personen.

Je kan de folder gratis bestellen via ons bestelformulier.

Privacy online

1. Lespakket Net op 't net - 3de graad basisonderwijs

Welke foto’s zet ik op internet, aan wie geef ik mijn gsm‐nummer, is het echt nodig dat die persoon mijn adres kent, waarom moet ik mijn Facebookprofiel beschermen,… ? Allemaal vragen die kinderen zich reflexmatig zouden moeten stellen. Toegegeven, het is geen evidente reactie, maar wel een die aangeleerd kan worden. En dat is precies waar dit lespakket op mikt. Het lespakket bestaat uit een inleidende les over privacy, een toneelstuk en 2 verwerkende lessen over privacy bij activiteiten online.

‘ik beslis’ heeft voor de 3de graad van het basis onderwijs een kant en klaar lespakket over Privacy online uitgewerkt.

2. Educatieve spelfiches – 1ste graad basisonderwijs

De Canadese Privacycommissie maakte enige tijd geleden leuke spelfiches voor kinderen, die al spelend enkele belangrijke tips en valkuilen van online privacy voorstellen. Met behulp van deze fiches kunnen zelfs zeer jonge kinderen al eens stilstaan bij hun internetgebruik.
De zes fiches werden licht herwerkt en vertaald naar het Nederlands door ‘ik beslis’ en zijn nu ook hier gratis te downloaden.

Het belang van gegevensbescherming

Niets te verbergen ? - Lesbronnen en-inspiratie over het belang van gegevensbescherming

De bescherming van privacy en gegevens is van wezenlijk belang omdat zij andere fundamentele rechten en vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting en zelfs onze democratie beschermt. Toch gaan sommige mensen uit van het principe dat zij niets te verbergen hebben en dat alle informatie over hen mag worden blootgelegd. Maar hoe denken jongeren hierover?  

Met dit lesmateriaal willen wij leerlingen ertoe aanzetten kritisch te kijken naar het privacydebat en willen wij hun een aantal inzichten bijbrengen waarmee ze voor zichzelf kunnen uitmaken hoeveel belang ze hechten aan de bescherming van hun persoonsgegevens.

Data en Privacy

EDUbox "Data en Privacy"

De VRT heeft in samenwerking met een aantal centrale spelers in het veld, waaronder de GBA via ons project “Ik beslis”, een 'EDUbox' rond het thema data en privacy ontwikkeld. De EDUbox Data en Privacy is een interactief lespakket dat leerlingen van het secundair onderwijs informeert en sensibiliseert over de mogelijke risico’s van data-exposure. 

De EDUbox “Data en Privacy” zit boordevol informatie en expertise. Aan de hand van informatieve fiches, helder videomateriaal van experten (waaronder een expert van de GBA), verschillende opdrachten en een interactieve tool onderzoeken jongeren wat (online) privacy voor hen inhoudt, hoe gegevens verzameld worden, wat de mogelijke risico’s zijn en hoe ze baas blijven over hun eigen gegevens.

De EDUbox bestaat uit 5 delen, die leerkrachten in 2 lesuren met de leerlingen kunnen doorlopen.