Virussen en tips

lApp! Een virus!

Omdat steeds meer mensen een smartphone of tablet bezitten, worden er ook meer virussen geschreven voor deze apparaten. Het goede nieuws is dat je je hiertegen kunt beschermen. Je kan een antivirusprogramma’s gebruiken (die je vindt in appstores) en beter nog, door vooral zelf goed op te letten met wat je downloadt.

De meeste virussen kunnen zich op smartphones en tablets nestelen omdat we die daar zelf op hebben geïnstalleerd, bv. door het downloaden van een valse app.  Het gaat dan meestal om apps die een leuke functie aanbieden, bijvoorbeeld een spelletje. In werkelijkheid gaat het om een virus en het doel is hetzelfde als bij de computer: pogen zoveel mogelijk vertrouwelijke informatie los te peuteren om zo toegang te krijgen tot je geldzaken, of andere delicate, bruikbare informatie, bijvoorbeeld je accounts op verschillende website of je smartphone-identiteit hacken, enz.

Gelukkig kunnen apps zich niet automatisch installeren. Je moet altijd eerst jouw toestemming geven. Volg deze tips om te voorkomen dat je zo’n slechte app installeert!

Beschermen je tegen virussen: 4 tips

 • Download een antivirus app en scan je toestel geregeld op virussen.
 • Installeer enkel apps uit een officiële app store. De officiële app stores zijn:
  • ‘App store’ voor Apple
  • ‘Google Play’ voor Android
  • ‘Windows Store’ voor Windows
   Installeer nooit een app via een link in een berichtje of een e-mail.
    
 • Check steeds de naam van de app-ontwikkelaar. Bij twijfel over de betrouwbaarheid, google je best even de naam. Zo kun je te weten komen of deze betrouwbaar is of niet.
   
 • Lees voor het downloaden van een app steeds de gebruiksvoorwaarden! Let op met apps die de toestemming vragen om berichtjes te versturen.