Wanneer moet ik mijn eID tonen?

Bepaalde personen (bijvoorbeeld de politie) mogen de eID opvragen. De eID moet ook worden voorgelegd wanneer dat nodig is om zijn identiteit vast te laten stellen, bijvoorbeeld wanneer men naar de gemeente gaat voor een officieel document.

Sommige winkels vragen de eID. Moet ik die tonen?

Het is nooit verplicht om de eID te tonen aan een handelaar. Zij moeten in bepaalde gevallen controleren of jouw kinderen de juiste leeftijd hebt om bepaalde producten te kopen (bijvoorbeeld sigaretten, alcohol), maar dat kan bewezen worden met andere middelen dan de eID (studentenkaart, bibliotheekkaart of rijbewijs).

Sommige handelaren kunnen vragen om de eID als garantie te gebruiken maar het is nooit verplicht om dat te aanvaarden omdat men altijd zijn eID moet bij hebben en dus moeten zij andere garantie-oplossingen voorstellen (geldbedrag).

Het is ook mogelijk dat er een fotokopie wordt gevraagd van de eID, dit om bepaalde informatie te controleren. Aarzel dan niet om de informatie die niet noodzakelijk is te doorstrepen op de kopie zodat voor de persoon die ernaar vraagt, alleen de noodzakelijke informatie leesbaar blijft.