Delen van je locatie

Waarom wel?

Het delen van je locatie heeft voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat je vrienden weten waar je bent. Maar… besef goed dat als je jouw locatie deelt, meer mensen dan je denkt weten waar je bent.

Als je jouw profiel niet goed hebt afgeschermd kunnen mensen die geen vrienden met je zijn ook zien waar je op dat moment bent of waar je allemaal bent geweest. Gebruik daarom de privacyinstellingen van sociale netwerksites om je profiel af te schermen  voor onbekenden.

Waarom niet?

Ook wanneer je jouw profiel goed hebt afgeschermd, is het delen van je locatie niet altijd even leuk. Wat als je vrienden slecht reageren op de locatie waar je bent? Of misschien kwets je iemand door in te checken samen met anderen op een feestje waarvoor niet iedereen was uitgenodigd? Misschien ontmoet je iemand die je liever even niet ziet of wat als je liefje onnodig jaloers wordt omdat je incheckt met iemand anders?

Bovendien weten de sociale netwerksites waar je op incheckt dan ook altijd waar je bent. De informatie die je deelt door in te checken (of door apps toe te laten gegevens over je locatie te verzamelen) wordt dus niet alleen gebruikt door andere mensen. Ook bedrijven gebruiken jouw gegevens voor reclame gebaseerd op jouw locatie. Dan zie je bijvoorbeeld reclame op je smartphone voor de winkel op de hoek van de straat waarin je op dat moment wandelt. Vind je dit eng of juist leuk?

Jij beslist!

Zo, nu weet je meer over de voor- en nadelen van het delen van je locatiegegevens… aan jou om te beslissen of je dit wilt doen of niet.

Localisatie-functie uitschakelen

Lees hieronder hoe je de localisatie-functie kan uitschakelen.

Tip voor het inchecken

Als je enkel wil laten weten waar je bent geweest, of enkel interesse hebt in de kortingen van winkels, cafés of restaurants, dan check je best in vlak voor je vertrekt. Zo vermijd je dat mensen jou op die plaats nog tegenkomen.

Let wel op. Zelfs als je incheckt vlak voor je vertrekt, geef je informatie over jezelf aan anderen! Mensen weten nog altijd waar je geweest bent (en eventueel ook met wie).

Bescherm je profiel

Alles over het beschermen van je profiel lees je op onderstaande link!