Apps en persoonlijke informatie

Het probleem: apps verzamelen soms te veel informatie

Wanneer je een app installeert, krijg je vaak een lange saaie tekst te zien. Heel veel mensen lezen deze tekst niet en installeren de app gewoon. Toegegeven, echt leuk om lezen is dit niet en het is bovendien vaak ook ingewikkeld …

En toch is het geen goed idee de app zomaar te installeren. Deze saaie teksten leggen eigenlijk uit wat de app allemaal zal gaan doen. Zo verzamelt een app bijvoorbeeld jouw locatie, het unieke identificatienummer van jouw apparaat, wie jouw contactpersonen zijn… De app kan zelfs de camera of microfoon van jouw telefoon aan- en uitschakelen, … (ja, je leest het goed!)

Apps gebruiken dus heel wat informatie over jou en geven die ook door aan andere bedrijven.

Mag dit dan zomaar?

Dat hangt af van de bedoeling van de app. Eigenlijk mag een app enkel die informatie over je verzamelen die ze nodig heeft om goed te werken. Oef!

Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat een app van de NMBS geen informatie mag verzamelen over wie jouw contactpersonen zijn. De app heeft deze informatie helemaal niet nodig om jou te kunnen vertellen wanneer jouw volgende trein of bus is.

De oplossing: lees de gebruiksvoorwaarden

De app moet voor de installatie verwittigen welke informatie ze verzamelt, waarvoor ze die verzamelt en aan wie ze die informatie doorgeeft. Dit heet het recht op informatie. En iedereen heeft dit recht! Deze informatie moet te lezen zijn in de gebruiksvoorwaarden. Daarom is het belangrijk dat je deze teksten toch leest: zo weet je wat de app zal gaan doen.

In de gebruiksvoorwaarden moet je terugvinden:

 • Welke gegevens je deelt en waarom
   
 • Hoe je gegevens worden verzameld (via een web bezoek, rechtstreeks bij jou, onrechtstreeks bij anderen)
   
 • Of je gegevens worden doorgegeven aan andere bedrijven
   
 • Hoe lang en waar je gegevens worden bewaard
   
 • Hoe je je gegevens kan wissen
   
 • Bij wie je terecht kan voor meer informatie over je gegevens + de contactgegevens
   
 • Of er gebruik wordt gemaakt van cookies, zo ja, welke cookies

Gebruik je de app voor een lange tijd? Lees dan de gebruiksvoorwaarden regelmatig na. Zo weet je wat er gewijzigd is en of je nog langer akkoord gaat.

Maar er zijn jammer genoeg ook makers van apps die zich niet aan de regels houden. Zij geven helemaal geen informatie over welke gegevens ze verzamelen en waarom ze dit doen. Je weet dus niet wat de app eigenlijk allemaal doet… De schurken!

Wist je dat: Gratis?

Wist je dat apps nooit helemaal gratis zijn? In ruil voor een gratis dienst, deel je persoonlijke gegevens. Die zijn voor adverteerders vaak heel waardevol.