Mag iemand mij zomaar fotograferen of filmen?

Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.

Een foto of een filmpje maken? Eerst toestemming vragen

Voor foto’s en filmpjes waar jij of waar andere mensen op te zien zijn, geldt het recht op afbeelding. Dit wil zeggen dat je voor elke afbeelding van personen toestemming moet krijgen van de persoon of personen die je wil fotograferen of filmen. Omgekeerd moeten anderen ook altijd eerst jouw toestemming vragen voor ze jou mogen fotograferen of filmen.

Hoe weet ik of iemand toestemming heeft gegeven?

Heel simpel! Als iemand jou zegt dat je een foto mag nemen, dan heeft die persoon toestemming gegeven. Er is ook een tweede manier om toestemming te geven , nl. door te poseren voor een foto. Een gouden tip: als je twijfelt of je toestemming hebt, moet je altijd vragen of je de andere mag fotograferen of filmen.

Een foto of een filmpje gebruiken of delen? Eerst toestemming vragen

Opgelet! Toestemming geven om gefotografeerd of gefilmd te worden wil niet zeggen dat je toestemming geeft om de foto of het filmpje achteraf ook te gebruiken en te delen.

Wil je een foto van iemand op Instagram plaatsen?

Vertel dan die persoon op voorhand dat je zijn of haar foto op het internet wilt plaatsen. Respecteer dan ook het verbod wanneer hij of zij je geen toestemming geeft.

Let op!

Toestemming kan ook steeds worden ingetrokken. Ging je vriendin eerst akkoord om de foto op Facebook te plaatsen, maar wil ze dit nu niet mee? Respecteer dit dan en haal de foto weg.

Test: Mag je deze foto op het internet plaatsen zonder het eerst te vragen?

Selfie vriendinnenDat mag niet!

De twee vriendinnen poseren en geven daarom toestemming om de foto te maken. Maar door te poseren geven ze geen toestemming om de foto ook op het internet te zetten.

Wil je deze foto toch op het internet zetten? Dan moet je aan alle twee de toestemming hiervoor vragen. Als een van de twee geen toestemming geeft, dan mag je de foto niet op het internet zetten!

Wist je dat: Minderjarigen

Wist je dat iedereen een recht op afbeelding heeft? Voor jonge kinderen (jonger dan 14 jaar) zijn het de ouders die in hun plaats toestemming geven over het maken en delen van foto’s en filmpjes van hun kind.

Wist je dat: ouders

Wist je dat als je oud genoeg bent (ouder dan 14 jaar) ook jouw ouders niet zomaar foto’s en filmpjes van jou op het internet mogen zetten? Tip: praat met je ouders over hoe ze met jouw foto’s en filmpjes omgaan.