Het verhaal van Bram: zatte foto’s van een jeugdbewegingsfuif

Zaterdagnacht 2u - fuif van de jeugdbeweging
Een vetcoole fuif, iedereen danst. Bram niet, hij is te zat en staat nog amper op zijn benen. Hij moet overgeven. Wouter staat er bij en kijkt ernaar. Hij lacht zich te pletter want Bram drinkt anders nooit.
Hé, hij krijgt een idee, hij neemt vlug een foto met zijn gsm, dat wordt lachen morgen… :)

Zondagavond 19u - gezellig bij Wouter thuis
Wouter plaatst de foto op Facebook. Zus Marie kijkt mee en grinnikt. “Stuur mij die foto eens door, die kan ik gebruiken voor mijn artikeltje in de schoolkrant.” Wouter stuurt Brams foto naar zus Marie en tagt Bram ook nog op Facebook met bijpassende commentaar.

Zondagavond 21u -prikbord op Facebook
Al 57 vrienden vinden de getagde foto leuk.

Maandagmorgen 11u - sms van Joren naar Bram
Hey Bram, Wouter heeft je getagd op Facebook, je leek goed zat man :). Jonge, Jonge. LOL.

Maandagnamiddag 16u30 – thuis bij Bram
Bram komt van school en kan eindelijk op Facebook. Hij moet lachen met zichzelf en hé, al 123 vrienden en vrienden van vrienden vinden dit leuk. Hij is de hit van de dag, COOL!

Woensdagmorgen 8u - op school
Bram komt nog maar aan op school of een aantal klasgenoten staan al met het schoolkrantje te zwaaien. Je staat er in, zatlap, roepen ze al van verre.
En dan ziet hij het ook, daar staat hij dan in volle dronkenschap in de schoolkrant. Nu is Bram verontwaardigd, hij is helemaal geen bierdrinker. Hij drinkt immers anders nooit.
En waar hebben ze die foto vandaan? Zou Wouter echt ? Nee, dat kan hij niet geloven …

Woensdagvoormiddag 10u30 - bij de directeur
De directeur heeft Bram in het schoolkrantje herkend en hem op het matje geroepen. Bram krijgt een flinke preek over de gevaren van onbeperkt alcoholgebruik.

Woensdagvond 18u - bij Bram thuis
Mama is razend. De directeur heeft haar gebeld en toen zag ze de foto. “Je hebt me teleurgesteld en mijn vertrouwen geschaad Bram. Dit kan niet hoor. Jij krijgt zeker een maand huisarrest”.

Woensdagavond 22 u - Bram belt met Wouter
“Waarom heb jij eigenlijk die foto genomen en doorgegeven? En dan nog om te publiceren in de schoolkrant. Jij hebt me helemaal niets gevraagd, ik zou nooit ja gezegd hebben.
Pffffff, en ik dacht nog wel dat jij mijn vriend was.”

Woensdagnacht 23 u - Wouter op Facebook
Wouter heeft spijt, hij heeft niet goed nagedacht. Dat was niet erg slim en nu is zijn vriend alle vertrouwen in hem kwijt. Hij heeft zijn lesje geleerd, nooit meer foto’s publiceren zonder daarvoor eerst de toestemming te vragen. Hij haalt vlug de foto van Facebook.

De moraal van het verhaal

Het kan goed foutlopen: met één klik op een gsm is je imago geschaad. Wouter had de foto niet mogen delen en Marie had de foto nooit mogen publiceren, zij had eerst Brams toestemming moeten vragen. Door haar ondoordachte daad heeft Bram het vertrouwen verloren van zijn moeder en op school staat Bram nu bekend als een zware drinker. Ook de schooldirecteur en de leerkrachten hebben een ander beeld van hem gekregen.

  • Plaats geen foto’s van iemand in de krant of tijdschrift zonder zijn uitdrukkelijke toestemming. Verzeker je er ook van dat je toestemming hebt van je vrienden vooraleer je foto’s van hen op internet zet.
     
  • Spring altijd zorgvuldig om met de foto’s en filmpjes van anderen, maar ook met die van jezelf.
     
  • Wanneer iemand je vraagt om een foto of filmpje van internet te halen waarin hij of zij duidelijk herkenbaar is, doe je dit gewoon uit respect voor die persoon.